Air Mani Normal dan Aktif

Spread the love

SAYA berusia 24 tahun. Ketika kecil, saya dilahirkan dengan kedua-dua testis tidak berada di dalam scrotum. Ketika berumur 10 tahun, saya menjalani pembedahan kerana satu testis saya yang berada di abdomen membengkak dan doktor terpaksa membuangnya.

senyawaovumSetahun lalu, saya juga menjalani pembedahan Undescended Testicles dan doktor berjaya membawa turun testis saya ke dalam scrotum, tempat asalnya.
Sejak itu, saya kerap mengalami mimpi basah ketika tidur. Saya juga pernah bersetubuh dan melakukan oral seks dan air mani saya juga keluar.

Adakah air mani yang keluar mempunyai sperma atau tidak dan adakah saya mampu mendapatkan zuriat selepas berkahwin kelak? Adakah saya boleh dikategorikan sebagai mandul disebabkan testis saya hanya satu dan adakah tahap kesuburan saya tidak bagus disebabkan hanya mempunyai satu testis?

LAN

Klang

Selepas membaca masalah anda, saya teringat satu kes yang saya kendalikan 20 tahun lalu.

Ia kes berbeza, namun masalah sebenarnya ialah buah zakarnya duduk di atas iaitu di dalam ‘Perineal Pouch’ atau bahagian atas antara tundun dan lubang najis dan bukan di dalam kerandut.

Bagaimanapun, dia mempunyai sperma dengan bilangan normal, aktif dan berbentuk normal. Ketika itu dia belum beristeri.

Dipendekkan cerita, selepas berkahwin, isterinya mampu hamil dan kini dia ada beberapa anak jadi anda tidak perlu risau dengan keadaan anda.

Anda kini hanya ada satu buah zakar yang dimasukkan ke dalam kerandut melalui prosedur pembedahan.

Satu lagi buah zakar yang tersangkut di dalam perut anda dibuang kerana mengalami kerosakan. Memandangkan ketumbesaran buah zakar berlaku dalam kerandut atau berdekatan kerandut dengan suhu yang kurang daripada suhu badan, sudah tentu ketumbesarannya tidak normal.

Anda juga menyatakan anda aktif secara seksual dan mampu mencapai ereksi dan ejakulasi. Ini petanda tahap hormon testosterone anda mantap dan cukup.

Begitupun, ia tidak bermakna anda mampu menghasilkan sperma atau benih.
95-97% air mani dihasilkan pundi prostat, pundi seminal, pundi Cowper dan pundi epididimis. Kilang sperma pula hanya menghasilkan 2-5% kandungan air mani!

Jadi, faktor pengeluaran air mani yang banyak bukan pengesahan anda subur atau mampu menghamilkan wanita. Paling penting dan utama ialah kemampuan anda menghasilkan sperma atau benih.

Ujian air mani akan mengetahui sama ada sperma anda aktif atau tidak. Tiada cara lain untuk membuktikan air mani anda mempunyai sperma. Anda boleh melakukannya pada bila-bila masa.

Jika ditakdirkan anda tidak mempunyai sperma aktif, kini dengan rawatan moden, proses kehamilan boleh tercapai dengan benih yang didermakan. Ini mengikut penerimaan dan kesesuaian agama masing-masing.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...