Kesan Darah setelah Bersama

Spread the love

SAYA dan isteri melakukan hubungan seks pada satu malam. Apabila saya lihat cadar katil pada esoknya, didapati ada kesan darah mungkin bersama air mani saya.

Adakah darah itu bersama air mani saya atau ketika saya memasukkan zakar ke dalam faraj isteri?

Untuk pengetahuan doktor, pada malam itu isteri saya menyatakan dia terasa bengkak pada kemaluannya, tetapi selepas itu dia tidak lagi berasa sakit pada kemaluannya ketika zakar saya masuk ke dalam kemaluannya.

MOHD HAFIZ

Baling, Kedah

Anggota kelamin mengandungi tisu lembut yang mudah mengembang apabila individu itu dalam keadaan teruja seksual. Zakar yang kecil dan kecut ketika lelaki itu terangsang menjadi keras macam kayu apabila darah masuk dengan banyak.

Dalam keadaan itu, kulit zakar menjadi tegang dan padat dan mudah tersiat apabila ditekan dengan kuat dan lebih lagi apabila faraj kesat.

Untuk perempuan pula, apabila teruja secara seksual anggota kelamin menjadi gebu dan kembang apabila darah masuk dengan banyak dan pembukaan faraj mudah meluas, lembap dengan cairan yang keluar dari mukosa dan kulitnya menjadi lebut dan elastik.

Namun, dalam keadaan tidak teruja atau belum bersedia dan apabila zakar yang keras disorong masuk secara paksa, kulit pembukaan faraj dan bekas selaput dara yang tertinggal dulu boleh tertekan dan menyebabkan luka atau terguris, sekali gus mengakibatkan pendarahan ringan.

Ia juga boleh menyebabkan mukosa pembukaan faraj yang sempit kerana anggota kelamin itu belum bergelora lagi membuatkan kulit mukosa melecet apabila ereksi yang keras macam kayu itu ditusuk secara kuat. Keadaan itu boleh menyebabkan pendarahan berlaku dan perempuan itu mungkin tidak terasa apa-apa.

Jarang sekali geselan kepala zakar ke bahagian pangkal rahim yang kulit permukaannya kebetulan kesat itu membuatkan kulit pangkal rahim melecet dan menyebabkan darah keluar dari kulit yang melecet itu.

Bagaimanapun jika perkara itu berulang, jika mahu tahu sebab sebenar, anda dan pasangan perlu berjumpa doktor.

Doktor boleh lakukan pemeriksaan ‘vulva’ (anggota kelamin bahagian luar perempuan) dan pemeriksaan ‘pelvik’ (pemeriksaan bahagian dalam anggota kelamin iaitu faraj melalui alat pembuka faraj) untuk meneliti anggota kelamin perempuan untuk mengesan luka atau radang yang mungkin petanda pendarahan yang berlaku.

Jika perlu, doktor akan cadangkan anda buat ujian air mani untuk pastikan jika darah itu datang dari ejakulasi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...