Masalah kerandut zakar bercantum

Spread the love

Soalan: Saya berumur 24 tahun dan akan mendirikan rumah tangga tahun depan. Saya menghadapi masalah ‘web scrotum’. Adakah saya perlu menjalani pembedahan atau membiarkan saja?

Mungkinkah masalah ini mengganggu hubungan suami isteri selepas berkahwin jika saya tidak membuat pembedahan? Jika pembedahan perlu dilakukan, di mana saya harus rujuk untuk temujanji?

SYAFIQ
Sungkai, Perak

Jawapan: Saya pasti anda tahu mengenai ‘web scrotum’ daripada gambar dalam Internet dan membaca maklumat disertakan.

‘Web’ dimaksudkan ialah cebisan kulit yang men­cantumkan kerandut kepada zakar. Jika cantuman padat atau ce­bisan kulit padat dan ketat, ke­­­­­­­­­­­ran­­­­­­­­­­­­dut akan mengikut zakar ketika­ ereksi berlaku dan menye­babkan zakar menunduk ke bawah akibat tarikan kerandut pada zakar.

Jika ini berlaku, hubungan intim seksual menjadi kurang selesa untuk kedua-dua pihak. Cara menyelesaikan keadaan ini ialah memotong cebisan kulit yang bercantum.

Pembedahan ini mudah dan boleh dilakukan kebanyakan doktor. Jika cebisan kulit itu lebar dan luas di mana ketika ereksi, zakar mendongak ke atas dan tiada tarikan kerandut, tiada sebab untuk memotongnya.

Malah, dengan adanya kulit cantuman itu, pangkal zakar menjadi lebih kembang.
Saya pernah tengok beberapa kes lelaki berumah tangga yang tidak tahu mereka mempunyai ‘web scrotum’. Mereka tidak pernah mengalami masalah ketika bersetubuh, begitu juga pasangan mereka.

Saya pernah melakukan pembedahan bagi satu kes yang mana cantuman di antara kerandut dan zakar padat, lalu membuatkan ereksi menunduk ke bawah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...