Masalah ulser sebab oral

Spread the love

Sudah tiga minggu saya menghidapi masalah ulser di mulut dan sudah tiga kali juga saya berjumpa doktor bagi merawat masalah ini.

Sepanjang berjumpa doktor, saya mengambil pelbagai ubat serta ujian, termasuk serology test HIV dan herpes yang menunjukkan keputusan negatif.
Saya risau terkena jangkitan kelamin yang menyebabkan ulser di mulut akibat hubungan seks. Bagi ujian saringan darah HIV, adakah saya perlu menunggu enam bulan untuk melakukan ujian itu?

images-20Ini membuatkan saya tertekan berikutan tidak tahu apa yang berlaku pada saya.

ZUBIR
Kuantan, Pahang

Saya sering dikunjungi lelaki bergelar suami yang ketakutan dan resah kerana mengalami gejala yang mereka percaya penyakit kelamin akibat mengunjungi pelacur atau melakukan seks rambang dengan kawan sekerja selain kenalan baru.

Sesetengah daripada mereka kelihatan cemas kerana melakukan seks dengan isteri sebelum gejala penyakit ‘STI‚ atau penyakit kelamin yang mereka jangka itu menonjol.

Malah, sebahagian daripada mereka berjumpa beberapa doktor untuk menjalani pemeriksaan dan masih tidak puas dan tidak percaya atau bingung dengan maklumat dan hasil laporan yang doktor berikan.

Mereka seolah-olah mahukan laporan hasil kajian darah itu menunjukkan mereka ada gejala penyakit kelamin.

Jika laporan itu negatif dan simptom yang mereka alami mungkin tiada kaitan dengan penyakit kelamin tetapi masih kekal, mereka akan anggap ia kesan penyakit kelamin.

Inilah gara-gara sikap lelaki yang tidak berfikir sebelum melakukan sesuatu yang berisiko tinggi. Apabila rasa teruja, dipelawa wanita dan mengunjungi sarang pelacuran, mereka tidak berfikir dua kali untuk bersetubuh.

Tak terfikir langsung untuk menggunakan kondom dan jika menggunakannya sekali pun, anda tidak tahu sama ada ia sudah tamat tempoh atau bocor.

Malah, jika melakukan seks oral, mereka tak terfikir mereka boleh terkena jangkitan daripada mulut wanita itu.

Memang sukar untuk kendalikan kes seperti anda kerana anda terdesak, takut dan tidur tak lena memikirkan penyakit laknat itu selain asyik berfikir mengenai keselamatan isteri dan anak, kalau anda menjangkiti mereka.

Jadi apa yang doktor katakan itu sukar untuk anda percaya. Jika terdedah kepada seks rambang, anda berisiko tinggi dijang­kiti penyakit kelamin.

Keadaan ini sama apabila anda menggunakan kondom kerana belum pasti anda terhindar penyakit kelamin berikutan beberapa penyakit kelamin tidak boleh dihalang oleh penggunaan kondom seperti herpes dan papilloma.

Pemeriksaan doktor dan ujian darah akan membantu mengesan jangkitan penyakit kelamin.

Ujian darah untuk HIV hanya boleh diketahui selepas beberapa bulan iaitu apabila badan terdedah kepada kuman virus HIV. Ujian darah ini perlu dijadualkan atau diulangi tiga bulan dari tarikh anda terdedah kepada hubungan seks rambang itu.

Saya cadangkan anda bersabar dan ikut nasihat dan penjelasan pakar yang mengendalikan kes anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...