Obesiti bukan Penghalang untuk mendapat Zuriat

Spread the love

SAYA berkahwin dua tahun lalu dan mengalami dua masalah. Pertama, saya dan isteri mempunyai bentuk badan yang besar dan berperut buncit. Sehingga kini saya masih gagal memberikan zuriat buat isteri, sedangkan keinginan seks kami tinggi.

Adakah permasalahan bentuk badan mempengaruhi peluang untuk saya mendapatkan zuriat? Jika saya hendak mendapatkan zakar yang panjang juga besar dan mantap, apakah rawatan yang boleh saya terima dab berpadakah kosnya?

AZWAN

Rompin, Pahang

Untuk pasangan yang merancang mendapat anak tetapi isteri masih gagal hamil walaupun mencuba lebih setahun, adalah mustahak mereka berdua berjumpa doktor untuk menjalani pemeriksaan awal kesuburan atau ‘fertility workup’.

Soal merancang untuk mendapat anak itu bermaksud pasangan itu kerap melakukan hubungan seksual, isteri tahu waktu subur dan lebih mengaturkan hubungan seksual pada waktu itu manakala suami memberi kerjasama sepenuhnya.

Jika anda dan pasangan membuat semua itu dan masih lagi tiada hasil, anda berdua perlu berjumpa doktor.

Pemeriksaan awal yang biasa disyorkan doktor ialah ujian air mani untuk suami dan ujian darah untuk menyukat tahap hormon kesuburan isteri untuk kepastian sama ada isteri mampu menghasilkan telur.

Jika benih dan telur normal, pemeriksaan seterusnya ialah ujian x-ray rahim yang dikenali sebagai HSG atau prosedur pembedahan kecil untuk meneliti sistem reproduksi isteri yang dikenali sebagai ‘laparoskopi’.

Melalui ujian itu doktor akan dapat tahu jika rahim itu sihat dan salur telur sempurna dan tidak tersumbat, selain mengesan penyakit dalam rongga pelvik seperti jangkitan (PID) atau ‘endometriosis’.

Anda dan pasangan anda perlu rujuk kepada doktor untuk ‘fertility workup’ dan bukan mencari punca yang tidak tentu dalam minda.

Tiada sebab mengapa wanita yang obesiti tidak mampu hamil jika dia mempunyai putaran haid yang regular, kecuali si suami mengalami masalah sperma.

Sama juga dengan lelaki obesiti, tidak semestinya lelaki itu mengalami masalah kesuburan jika dia mempunyai buah zakar dan profil sperma yang normal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...