Risau Kurang Air Mani

Spread the love

Saya berumur 24 tahun dan berkahwin sebulan lalu. Suami yang berusia 35 tahun mengalami masalah kekurangan air mani.

Mungkinkah ia menyebabkan saya tidak akan hamil? Kitaran haid saya normal setiap bulan.
Suami juga mengalami sakit kaki, terutama ketika cuaca sejuk. Adakah ia mempengaruhi air mani suami dan adakah cara untuk mengubati penyakitnya?

TIARA

Kuching, Sarawak

Anda menyatakan air mani suami kurang. Adakah perkara ini disahkan doktor atau hanya tekaan anda? Untuk makluman anda, air mani keluar ketika lelaki mencapai klimaks atau mencapai ejakulasi. Jika air mani dikumpul dalam bekas dan isi padunya lebih 2ml, itu dikira normal.

Jika air mani dikeluarkan beberapa kali sehari, pada permulaannya isi padunya biasa, tapi kali kedua ia mula kurang dan kali ketiga, ia menjadi sangat kurang atau keluar setitik. Sama juga jika hubungan seksual dilakukan setiap hari. Pada hari seterusnya, isi padu air mani akan berkurangan.

Air mani keluar dengan banyak apabila lelaki sangat teruja. Jika perasaan teruja kurang, pengeluarannya juga kurang.

Jika kita kaitkan air mani dengan kesuburan lelaki, paling mustahak ialah isi kandungan air mani, iaitu sama ada dalam air mani itu ada sperma atau sebaliknya.

Jika ada sperma, sama ada bilangan cukup, aktif dan berbentuk normal. Untuk mengetahui semua semua itu, suami perlu menjalani ujian air mani di makmal.

Mengenai sakit tumit ketika cuaca sejuk, suami perlu jumpa doktor untuk menjalani pemeriksaan tapak kakinya.

Daripada pemeriksaan itu, doktor boleh tahu jika struktur tumit dan tapak kakinya normal. Masalah ini tiada kaitan dengan masalah kurang air mani.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...